Ny studie: Må øke antall nullutslippslastebiler med 100-gangeren

Europeiske lastebilprodusenter estimerer at rundt 200.000 "nullutslippslastebiler" må være i drift innen 2030, dersom man skal nå målene for CO2-utslipp for tunge lastebiler.

Publisert

En ny studie fra European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) viser at det i dag er rundt 6,2 millioner nyttekjøretøy i kategorien "medium og heavy" på veien i EU-området, med en snittalder på 13 år.

Nesten 98 prosent av disse lastebilene kjører på diesel, ifølge den ferske 2021-utgaven av rapporten «Vehichles in Use» fra ACEA. Kun 2.300 – eller 0,04 prosent av den totale flåten – er såkalte nullutslippslastebiler.

Basert på ACEAs nye data vil det innebære behov for å øke antall «nullutslippslastebiler» med 100-gangeren på under ti år, dersom man skal nå målene for CO2-utslipp for tunge lastebiler.

I EUs mobilitetsstrategi som nylig ble publisert har EU-kommisjonen et mål om å ha 80.000 «nullutslippslastebiler» på veien innen 2030, men ifølge ACEA vil ikke det holde for å nå målet om 30 prosent reduksjon i CO2-utslippene.

Tidligere har vi fortalt at ACEA beregner et behov for 90.000 nye ladepunkter for elektriske tunge kjøretøy innen 2030.

ACEA-topp Eric-Mark Huitema forsikrer at lastebilprodusentene jobber på spreng for å oppfylle sine forpliktelser om å utvikle «nullutslippslastebiler» de neste årene, men understreker at de trenger hjelp.

– For å gjøre nullutslippsbiler til det foretrukne valget blant transportoperatører, er det nødvendig med hastetiltak på EU-nivå. Dette inkluderer etablering av CO2-baserte veiavgifter, energibeskatning basert på karbon- og energiinnhold i drivstoff, et forsvarlig prissystem for CO2-utslipp og, viktigst, et tett nettverk av lade- og drivstoffinfrastruktur som er egnet for lastebiler, sier han.

Powered by Labrador CMS