Nyttebiler i Europa: Opp 16 prosent

Nå er ACEAs september-statistikk for nyttebiler i Europa klar. Varebilene øker så formidabelt at de drar hele gruppen opp på tross av at de tyngste har et lite fall.

Publisert

Det sier seg selv, at når en varebil teller like meget som en av de tyngste lastebilene i ACEAs nyttebilstatistikk betyr det mye når varebilene øker med – si – 16 prosent, som de gjorde i september.

Varebilene betyr tross alt hele 86 prosent av det volumet vi finner i denne statistikken.

Men at vi kan slå fast en økning på 16 prosent nå, er interessant. Det er faktisk første gang i år dette segmentet har hatt en måned større enn i fjor. For hele Europa betyr det litt over 182.000 biler – nesten 30.000 flere enn i fjor.

Norge lå omtrent på snittet der, men det var Tyskland og Italia som økte mest. Med 20 og 19 prosent. Men Brexit-nasjonen Storbritannia, som var området største varebilmarked i september med hele 52.000 biler – hadde den største økningen. Hele 26,5 prosent opp.

De har en del å ta igjen, akkumulert ligger de 27,5 prosent etter, der snittet for Europa ligger på minus 23,6 prosent. Intet marked ligger forresten foran 2019 – totalt er vi 350.000 biler bak.

Ser vi på alle bilene over 3,5 tonn har vi en forsiktig fremgang i september. En pluss på 2,7 prosent, men da ser vi bare på EU. EFTA og Storbritannia hadde såpass store tilbakeganger at når man summerer det hele er vi nede på minus 0,9 prosent. Heldigvis lå de store markedene som Tyskland, Frankrike, Spania og Italia solid på pluss-siden.

Men selv om at altså fantes lyspunkter er det et skikkelig etterslep her. Minus 32 prosent for hele Europa (og faktisk så mye som 41 prosent for UK.). Med bare minus 18,7 prosent ligger Norges godt an i sammenlikningen.

Det gjorde vi ikke da det gjaldt de tyngste, de over 16 tonn, i september.

Igjen var det EU og EFTA som trakk ned. Fra EUs minus 1,7 prosent endte totalen på minus 5,8 prosent. Og der bidro Norge med minus 30! Italia og Spania dro godt opp, Frankrike litt ned og Tyskland var nesten jevn med i fjor.

Så langt er det solgt 164.000 tunge biler i Europa i år. Det var nesten 255.000 i fjor. Alle markedene (bortsett fra Kypros med seks biler totalt) har tosifret nedgang i prosent.

Det vi vel er mest spent på er om varebiloppgangen i september er start på en trend.

Powered by Labrador CMS