FORNØYD GJENG: Det var god stemning da milepælen kunne feires på Filipstadkaia mandag ettermiddag.

Milepæl: – Nå får halve landet posten levert elektrisk

Nå kjøres alle Postens ruter i Oslo, Skien og Porsgrunn med elkjøretøy. Samtidig melder Posten Bring at post og pakker nå leveres med elkjøretøy til halvparten av landets innbyggere.

Publisert
EN MILEPÆL: Posten har nådd en enorm milepæl i Norge. Nå når Posten halvparten av landets innbyggere med elektriske kjøretøy, sier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Bring.

– Denne uken har vi fått på plass våre siste elkjøretøy i Oslo, Skien og Porsgrunn, noe som innebærer at vi alene leverer post og pakker med elbiler til over én million mennesker i Stor-Oslo og Grenlandsområdet. Det er en bragd som ikke hadde vært mulig uten fantastiske ansatte som virkelig har stått på de siste fem årene, sier konserndirektør Hans-Øyvind Ryen i Posten Bring.

Elektrisk til halve landet

Samtidig med at Posten har blitt elektrisk på varebil i de tre byene, når Posten Bring en nasjonal milepæl. Nå leveres post med elkjøretøy til 2,7 millioner innbyggere i Norge – altså halvparten av landets befolkning. Stadig melder nye kommuner og byer at de er i mål med utskifting av bilparken.

– Det har ikke vært enkelt å bytte ut kjøretøyparken og få på plass biler på fornybar energi. Vi har gjennom årene støtt på mange utfordringer, men med løsningsorienterte ansatte og gode partnere har vi klart å løse dette. Jeg er stolt over at vi nå kan feire denne milepælen, sier Ryen.

Kjepper i hjulene

Målet for Posten Bring har hele tiden vært å fase ut de fossile varebilene, men med pandemi og krig har det tatt noe lenger tid enn ønsket.

– Dårlig tilgang på elektriske varebiler både under pandemien og det siste året med krig i Ukraina har ført til at vi har måttet vente lenger enn vi skulle ønske. Nå er vi i mål, men det betyr ikke at vi er ferdige. Flere byer og kommuner blir i løpet av året helelektriske på varebil. Videre satser vi stort på omlegging til elektriske lastebiler. Dette er et viktig satsningsområde for oss i årene framover, forsikrer Ryen.

I dag benytter Posten Bring rundt 1.900 elektriske kjøretøy, som er landets største flåte av elbiler. Fra før av har byer og kommuner som Bærum, Asker, Hamar, Tønsberg og Longyearbyen kommet i mål med elektrifiseringen av varebil-parken. Nå kommer også Oslo, Porsgrunn og Skien i mål.

Halverte utslipp på ti år

KAKEFEST: (f.v.) Distribusjonssjef Siv Marit Eikåsen, varaordfører Anne Kristine Grøtting i Porsgrunn og distriktssjef Oskar Broberg feiret milepælen i Skien og Porsgrunn tirsdag ettermiddag.

– Dette er ikke bare en merkedag for oss, men også for innbyggerne i disse byene og kommunene. I løpet av de siste ti årene har vi kuttet våre totale klimautslipp med 50 prosent, noe som betyr bedre luftkvalitet for innbyggerne, i tillegg til mindre støy langs veiene. Nå skal vi feire hvor langt vi har kommet, men samtidig fortsette arbeidet med å kutte utslippene fra vår øvrige transportvirksomhet, sier Ryen.

Fakta:

  • 2,7 millioner innbyggere, halvparten av landets innbyggere, får nå levert post og pakker med elkjøretøy
  • Framover vil Posten Bring fortsette å fase ut fossile kjøretøy over hele landet, også tyngre kjøretøy
  • I Oslo er det nå 183 elvarebiler som leverer pakker og post til innbyggerne, i tillegg til små el-biler
  • I Skien og Porsgrunn er det totalt 36 elkjøretøy som står for distribusjonen
  • Fra før av har byer og kommuner som Asker, Bærum, Hamar, Tønsberg og Longyearbyen fått erstattet sine fossile varebiler med elektriske alternativer
Alle postleveranser i Oslo, Skien og Porsgrunn skjer nå uten lokale utslipp
Powered by Labrador CMS