Volvo lanserte sin nye lastebilserie i 2020. Nå kommer oppdateringer på motorprogrammet.

Smartere I-see og redusert friksjon i motoren skal gi lavere drivstofforbruk

Volvo Trucks introduserer nå flere oppdateringer på sine 11- og 13-liters Euro 6-motorer. Produsenten hevder det gir redusert drivstofforbruk.

Om du trodde lastebilprodusentene helt har stoppet utviklingen av dieselmotorene, og kun satser på batterielektrisitet, hydrogen eller ulike gassløsninger fremover må du tro om igjen.

Selv etter mange tiår med fintuning av hver minste detalj i forbrenningsmotorer, chassis, aerodynamikk og dekk – blant annet – klarer ingeniørene fremdeles å «hente» litt besparelser her, og litt besparelser der.

Så vet vi alle at man skal ta påstander om «så og så mange prosents besparelse» med en klype salt – i alle fall inntil man er enige om «i forhold til hva».

Nå er det altså Volvo som melder at de nok en gang har klart å senke dieselforbruket og utslippet – denne gang i sine 11- og 13-liters Euro 6-motorer. Men de opplyser at det er for tidlig å komme med konkrete tall på hvor store besparelsene er.

«Det lavere drivstofforbruket er mulig gjennom redusert friksjon i motoren i tillegg til en raffinert forbrenningsprosess. Dreiemomentet i motoren blir nøye kontrollert på en smart måte av den oppdaterte I-See-funksjonen, som tar hensyn til topografien på veien og vekten på kjøretøyet», heter det i forklaringen.

– Vi har allerede mange bevis fra transportfirmaer som bekrefter det lave forbruket til Volvo FH med I-Save. Så vi er veldig spente på hvordan de nye forbedringene på drivlinjen vil gjøre modellen enda mer drivstoffeffektiv, noe som vil bidra rett på bunnlinjen til våre kunder. Vi har allerede startet salget av de nye, oppdaterte drivlinjene, forklarer Karstein Ahlin, administrerende direktør i Volvo Trucks Norge.

Han poengterer at da I-Shift ble introdusert i 2001, bekreftet Volvo Trucks sin sterke tro på at et clutch-basert girsystem er det mest effektive designet for automatiske girskift. Siden da har mer enn én million lastebiler blitt solgt med I-Shift-teknologi på verdensbasis.

Samtidig med finjusteringene av dieselmotorene øker Volvo Trucks stadig innsatsen på utviklingen av elektriske lastebiler.

Målet deres er at slike vil utgjøre halvparten av salget i 2030, og at ti år senere, i 2040, vil alle Volvo lastebiler som blir solgt være fossilfrie.

«Forbrenningsmotoren vil fortsatt spille en rolle, og den forbedrede effektiviteten som kommer fra disse nye fremskrittene i drivlinjen er et viktig bidrag til å senke CO2-utslippene», understrekes det.

Powered by Labrador CMS