Nytt mobilnett skal få lastebilene til å snakke sammen

Scania og mobilprodusenten Ericsson skal samarbeide om å få fremtidens lastebiler til å snakke med hverandre og omgivelsene rundt.

Publisert

Trådløs teknologi for bruk i transportsektoren fortsetter å utvikles i hurtig tempo. Nylig presenterte Scania og forskningspartner Ericsson et nytt konsept for kommunikasjon mellom kjøretøy innenfor det nye 5G-nettverket.

Nyheten ble lansert på telekommunikasjonsmessen Mobile World Congress i Barcelona.

LES OGSÅ: Nye muligheter med internett i bilen

Nå skjer det
Fordelene med tilkoblingsmuligheter er åpenbare i en sektor hvor effektivitet er et must for å oppnå lønnsomhet. Scania er et av selskapene som investerer tungt i forskning og utvikling innen dette området. Snart er 200.000 av merkets lastebiler koblet til flåtestyringssystemer ved hjelp av innebygde datamaskiner som trådløst sender og mottar informasjon.

– Vi har i lengre tid diskutert innføring av kommunikasjon mellom kjøretøy, og mellom kjøretøy og infrastruktur. Nå skjer det virkelig, sier Håkan Schildt. Han er direktør for strategi og forretningsutvikling i Scanias forretningsenhet «Tilkoblede tjenester og løsninger».

Det er utviklingen av LTE (Long Term Evolution, også kalt «4G LTE») og 5G-standardisering som har åpnet muligheter for kommunikasjon mellom biler gjennom mobilnettene.

– Vi ser enorme fordeler med slike systemer, og tror at kommunikasjon mellom biler vil bli tatt i bruk av transportører innen mange kategorier, sier Claes Herlitz, sjef for Automotive i Ericsson.

(artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Se hvordan platooning foregår i praksis:

Mange muligheter
Flere lastebilprodusenter, deriblant Scania, har i lang tid jobbet med nye konsepter for kolonnekjøring med «trådløst sammenkoblede» lastebiler, såkalte platooning. Poenget er å redusere luftmotstanden og dermed også drivstofforbruket.

For å utnytte potensialet i drivstoffreduksjon kreves svært kort avstand mellom kjøretøyene, noe som igjen setter store krav til rask og pålitelig kommunikasjon mellom de tilkoblede enhetene.

Pär Degerman, senioringeniør og tilkoblingsekspert ved Scania Research & Development (R&D), sier biler som er sammenkoblet – både direkte til hverandre og til resten av samfunnet og infrastrukturen – er et stort sprang på vei mot bærekraftige transportløsninger.

– Tilkobling skaper muligheter for sanntidsoppdateringer om værforhold, hindringer på veien og andre farer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. I tillegg vil tilkoblede biler muliggjøre bruk av mer avanserte planleggingsverktøy, og dermed øke den totale transporteffektiviteten, forklarer Degerman.

LES OGSÅ: Dette skal spare deg for tid og penger

Under utvikling
Lastebilprodusenten og mobilkonsernet fra Sverige har blant annet sett på omfanget av forsinkelser i informasjonsoverføringen, og hvilke konsekvenser dette får for hvor nær biler i konvoien kan kjøre. Ericsson og Scania hevder deres forskning har vist at fremtidens 4G og 5G-mobilnett vil være raske og pålitelige nok til bruk i «platooning».

– Teknologien er fortsatt under utvikling og er på forskningsstadiet. Neste skritt vil være å undersøke hvilke flere utfordringer og muligheter som fortsatt finnes, understreker Degerman.

Også Volvo jobber for tiden hardt med å se på mulighetene for tilkoblede lastebiler. Ifølge trucknews.com vil sjefen for Volvo Trucks North America, Göran Nyberg, at Volvos lastebiler skal bli lastebilindustriens svar på Iphone.

Transportbransjen har foreløpig kun såvidt skrapt overflaten, når det gjelder å ta i bruk ny teknologi for smartere og mer effektiv transport, uttaler Nyberg.

Senere i år skal Volvo i USA sammen med Berkley-universitetet i California gjennomføre et forsøk med tre lastebiler i en konvoi, såkalt platooning, på amerikanske veier.

Ved all bruk av teknologi vil det være behov for menneskelig tilstedeværelse for å gripe inn og overta dersom teknologien ikke fungerer, beroliger Nyberg overfor alle som frykter at sjåførjobbene skal forsvinne.

Powered by Labrador CMS