Waymo starter frakt uten fører
Waymo starter frakt uten fører
Waymo starter frakt uten fører

Waymo starter frakt uten fører

Ikke før hadde Tesla satt i gang frakt med egen truck, så kommer Google med egen truck med eget system i egen jobb.

Publisert

Etter mer enn 5 millioner selvkjørte kilometer på landeveien (og 5 milliarder på simulator), siden programmet startet opp i 2009, har Waymo overført systemet på store trucker og setter dem inn i fraktoppdrag til egne bedrifter i disse dager.

Det er først det siste året de store Waymo-riggene har vært å se på veien i Arizona og California. Men bare på testoppdrag. Nå skal de settes inn i nyttig arbeid.

Waymo er som kjent autonom-kjøring-armen til Alphabet – det som startet med et prosjekt som het Google-X. Selv om mange har kommet etter, blir nok Waymo fremdeles sett på som en av lederne i Autonom-feltet.

De forteller at det de har erfart etter at de dro i gang selvkjøringen på de store bilene er at programvaren deres reagerte omtrent som når en som hadde kjørt personbil i mange år skulle lære å kjøre tung lastebil.

LES OGSÅ: Selvkjørende svenske i USA

Prinsippene var akkurat de samme, men ikke-ubetydelige detaljer som bremsing, ratting og det å være obs på blindsoner stiller helt andre krav til programvaren i en truck.

Waymo peker på at deres system er svært fleksibelt, man bruker de samme sensorene som på minivanene, og programvaren er den samme, bortsett fra at det skrives en del andre algoritmer.

Men nå skal bilene altså over i et annet miljø: inn på fabrikkområder, manøvrere mot lasteramper, finne veien i havner og på terminaler.

LES OGSÅ: Mens vi venter på roboten

Bilene kommer selvfølgelig til å ha med sjåfører hele veien under disse første forsøkene. De skal både overvåke systemene og hjelpe til når programvaren kanskje må gi opp.

Den første jobben blir å levere gods til Googles store datasenter i Atlanta, Georgia som er en av de største logistikk-hubene i USA. Og også et logistikk-sentrum for Googels operasjoner.

LES OGSÅ: Volvo Trucks' viktigste USA-nyhet på 20 år

Truckene, som vi ser på bildene, er velkjente Peterbilt Klasse 8 rigger og det ser ut som de er utstyrt med de samme sensorene som de Chrysler Pacifica pick-up’ene vi har sett til nå.

Nå må ikke dette forsøket forveksles med Teslas nylige – der dreier det seg i første rekke om eldrift. Her dreier det seg utlukkende om Autonomi.

Men det kan umulig ta lang tid før Uber også er på denne banen med sitt Otto-program. Disse innsatsene pleier å følge hverandre svært tett.

Powered by Labrador CMS