Verdens største bilvaskemaskin

I Kalahariørkenen i Syd-Afrika er verdens største bilvaskemaskin under klargjøring. Det er gigantiske dumpere som får glede av det nye anlegget.

Publisert
Det er solide dimensjoner over anleggsmaskinene

Det er solide dimensjoner over anleggsmaskinene

Det er ikke akkurat sentral beliggenhet på Khumani-gruven som ligger i Kalahariørkenen, ikke langt fra grensen til Botswana. Og det er heller ikke snakk om noen bilvaskautomat i vanlig forstand heller.

De ni meter høye dumperne på 200 til 400 tonn som frakter jernmalm fra den åpne sjakten til foredlingsfasilitetene, blir normalt vasket for hånd. Men med slike dimensjoner er dette en tidkrevende operasjon som i beste fall tar flere timer, og i verste fall flere dager for hver eneste bil.

Farlig oppdrag

Selskapet som bygde infrastrukturen til den nye Khumani-gruven, var på utkikk etter et system som kunne automatisere vaskeprosessen av de ni meter høye lastebilene.

Hovedhensikten var å redusere det høye antall ulykker som den manuelle vaskingen medførte, ulykker som ofte resulterte i dødsfall eller alvorlige skader da operatørene falt ned fra plattformer og stiger.

Rask prosess

InterClean er selskapet som har konstruert de gedigne vaskeautomatene med høytrykksspyling som rengjør en dumper i løpet av tre til ti minutter. Anlegget har kapasitet til å pumpe og resirkulere 38 000 liter vann i minuttet. Til sammenligning er kapasiteten på et stort bilvaskeanlegg 1 000 liter per minutt.

Når man sammenligner med manuell vask, er lastebilen like ren etter tre minutter i InerClean-anlegget. Grundigere vask trenger dermed bare å foretas en gang i blant.

Bedre utnyttelse av maskinparken sparer gruveoperatøren for millioner av kroner, og maskinene brukes i tillegg til å rengjøre bulldosere, hjullastere og annet gruveutstyr.

Powered by Labrador CMS