Her produseres elektriske Ford F-150 Lightning ved Rouge Electric Vehicle Center.
Her produseres elektriske Ford F-150 Lightning ved Rouge Electric Vehicle Center.

Stadig flere el-trucks fra USA – i 2025

Ford har fortalt oss at de skal ha produksjonskapasitet for 600.000 elektriske trucks om 2 år i USA. Samtidig lover GM oss mer enn 600.000 elektriske trucks innen utgangen av 2024. Andre fabrikker kommer jo også – skal vi foreløpig gjette på 1,5 millioner slike i 2025?

Tall som dette endrer seg nesten hver uke for tiden. Da Ford fortalte om sin elektriske F-150 første gang, var målet å bygge 50.000 slike i året. Ved en presentasjon sent i januar var det tallet plutselig ganget med tre.

Wall Street applauderte.

Det var da de fortalte at de skal legge mer enn 11 milliarder dollars i fabrikker i Tennessee og Kentucky for å nå 600.000-målet. Dessuten går de sammen med SK Innovations om en batterifabrikk som skal forsyne de nye truckene.

GM har også fortalte om investeringene: de skal investere 7 milliarder dollars i Michigan for å gjøre staten til «episenteret for elbil-industrien».

I denne summen ligger 2,6 milliarder som investeres i en ny batterifabrikk, sammen med partnere LG Energy Solutions.

Men i tillegg til dette kommer 4 milliarder dollars for å ruste opp fabrikken i Orion der forskjellige varianter av de elektriske Silverado og Sierra skal bygges. Biler som er planlagt lansert neste år.

GM unnlot imidlertid å fortelle hvor stor støtte de har fått fra Michigan for å bygge et stort antall nye arbeidsplasser i staten.

Ved en annen fabrikk for fossile biler bidro Michigan med $ 824 mill. delvis for å delta i å skape 4.000 nye jobber.

Som et nytt eksempel på hvordan tallene forandrer seg nesten hver uke: det er ikke SÅ lenge siden GM sa de skulle bruke 35 milliarder dollars på elektriske og selvkjørende biler frem mot 2025. Det var plutselig 30 % mer enn forrige gang det temaet var på bane.

Powered by Labrador CMS