SKUMMEL SITUASJON: Myke trafikanter i blindsonene er den store skrekken for alle tungbilsjåfører. Lastebilprodusentene tilbyr ulike sikkerhetssystemer for å redusere ulykkesrisikoen.
SKUMMEL SITUASJON: Myke trafikanter i blindsonene er den store skrekken for alle tungbilsjåfører. Lastebilprodusentene tilbyr ulike sikkerhetssystemer for å redusere ulykkesrisikoen.

Bedre blindsonevarsling

Volvo Trucks introduserer et nytt sikkerhetssystem for å oppdage andre trafikanter som kommer inn i blindsoner på begge sider av lastebilen.

Publisert

I travle trafikksituasjoner er det vanskelig selv for de mest erfarne sjåfører å ha kontroll på alt rundt lastebilen.

Derfor har flere av de store produsentene lansert nye sikkerhetssystemer for å detektere objekter i blindsonene, samt å alarmere sjåføren for å hindre ulykker.

Nå melder Volvo Trucks at de har tatt sitt sikkerhetssystem et steg videre:

Ved å bruke en dobbel radar på hver side av lastebilen oppdager systemet når andre trafikanter, for eksempel syklister, kommer inn i risikoområdet.

– En ulykke kan skje på brøkdelen av et sekund. Vår omfattende forskning på ulykker er basert på studier av situasjoner fra virkeligheten, og dette nye sikkerhetssystemet hjelper sjåføren unngå potensielle kollisjoner, sier Anne Wrige Bergling, Direktør for trafikk- og produktsikkerhet i Volvo Trucks.

Når noen er i blindsonene informerer sidekollisjonsvarslingssystemet sjåføren via et rødt lys i speilet på siden det gjelder.

Hvis sjåføren indikerer et filskifte ved å bruke blinklyset vil det røde lyse starte blinke samtidig som en varslingslyd kommer fra siden der kollisjonsfaren er. Føreren blir varslet og kan bremse lastebilen, slik at for eksempel en syklist slipper forbi.

– Hos Volvo Trucks er vår langsiktige visjon null ulykker, og sikkerhet er i sentrum av alt vi gjør. Dette nye systemet er ett eksempel på våre anstrengelser for å oppnå disse målene, konkluderer Anna Wrige.

Det nye systemet blir tilgjengelig globalt på Volvo FH, FM og FMX med diesel, LNG og elektriske drivlinjer fra september i år. Volvo FL og FE får det nye sikkerhetssystemet i 2023.

Powered by Labrador CMS