Urbino 15 LE Electric er blant volumproduktene fra polske Solaris.
Urbino 15 LE Electric er blant volumproduktene fra polske Solaris.

Solaris i medvind

Solaris solgte nesten 1.500 biler i fjor, 41 prosent av dem med alternative drivlinjer. 400 av dem var nullutslippere – trolley, hydrogen eller batterielektriske.

Det er kanskje ikke overraskende at fjoråret bød på en liten tilbakegang. I 2020 solgte denne spanskeide, polske produsenten 1558 biler, i fjor endte det på 1492.

Man ser det på omsetningen også: fra 725 millioner euro, til 721.

Ikke ett sted i oppsummeringen av fjoråret står det noe om de tjente penger på denne virksomheten, bortsett fra at det henvises til «solid financial results» i 2021.

Da er de flinkere på å oppgi volumer. De har for eksempel sett seg tilbake til 2012 og sier at samlet salg siden da viser at Solaris er den ledende null-utslipperen i dette segmentet i Europa, med en akkumulert markedsandel på 15,5 % (Kilde: Chartrou/CMW Solutions).

Det er verdt å merke seg at hydrogenbussen, som de presenterte i 2019, ble solgt til fire markeder, blant annet det svenske, i fjor. Til sammen 54 slike ble det.

119 trolleybusser gjør dem også til Europa-mester i den klassen for 2021.

I løpet av dette kvartalet vil de dessuten ha bygget ferdig de to første 18 meters ledd-bussene med en ny generasjon brenselceller.

Samtidig holder de på å fullføre et annet spennende prosjekt, 24 meters dobbel-ledd elektrisk buss. 14 slike skal leveres til Ålborg.

Et nytt styringssystem for batteridriften er også på gang nå, samtidig som man kommer til å gå inn for litium-jern batterier (litt tyngre og ikke like raske på lading, men overlegen livslengde) for operatører som foretrekker de egenskapene.

Sunn – «healthy» - er uttrykket de bruker om ordreboken. Det lå bestilling på 1260 biler der ved utgangen av 2021.

Alternative drivlinjer utgjør stadig større volum.
Alternative drivlinjer utgjør stadig større volum.
Powered by Labrador CMS