- Elektrisk Scania på gang
img
noalt noalt noalt noalt noalt noalt noalt
img
img
img
img
img
img
Abonnement | Annonse- og medieinfo

Forsiden  |  Varebil  |  Lastebil  |  Buss  |  Næringsliv  |  Brukte yrkesbiler  |  Linker  |  Innkjøpsguiden  |  Bok/Kalender  |  Abonnement  

Annonse:
1pix 1pix 1pix 1pix
bilde
img img img
3 bilder i galleri
Elektrisk Scania på gang
TEKNOLOGI: Scania og Siemens jobber med en elektrisk drevet lastebil. Den forberedes for drift mellom jerngruven i Pajala og jernbanen i Svappavaara nord i Sverige.

alt

- Dette er ett av mange prosjekter hos Scania for å finne nye, drivstoffbesparende fremtidsalternativer, opplyser Sara Bengtsson, leder for Scania Public Affairs.

 
Lastebiler skal frakte jernmalm døgnet rundt de omtrent 150 kilometerne til Svappavaara for lossing over på Malmbanan. Jernbanelinjen frakter malmen til en havn langs norskekysten.
 
Hengekabler mest sannsynlig
I en nylig publisert rapport uttrykker svenske transportmyndigheter, Trafikverket, at de mener elektrisk drevne lastebiler, enten ved bruk av overhengende kabel eller skinner på veien, som et realistisk alternativ. 

En overhengende ledende strømforsyning er sannsynligvis den eneste realistiske løsningen om strekningen skal elektrifiseres, ettersom veien er bygget over blant annet myrer og i kupert terreng. 
 
- Utviklingen av våre elektrifiserte kjøretøy må gjøres trinn for trinn, forklarer Johan Lindström (bildet i karusell), ingeniør hos Hybrid Systems Development, NBB.
 
- Vi bruker elektrifiserte girkasser som ble utviklet i hybridprosjekter, men så må en kraftig elektrisk motor kobles til drivlinjen for å kunne trekke opptil 90 tonn nyttelast med kun bruk av elektrisitet.

Avansert system oppdager kablene
Siemens teknologi, kjent som eHighway, ligner eldre trolleybusser, men er langt mer avansert. Systemet i lastebilen oppdager om det er overhengende kabler via en lasersensor og hever spenningsfangerne.
 
En hall-sensor overvåker at lastebilen følger kabelen, og spenningsfangerne flytter seg fremover og bakover lateralt for å sikre sammenhengende kontakt.
 
Siemens har bygd en fire kilometer lang testbane utenfor Berlin, Tyskland.
 
Den utfordrende delen var å konstruere systemet for når at bilen å hyppig kobles av og på strømforsyningen, for eksempel ved forbikjøring, hvor lastebilen drives fram av dieselmotoren.
 
Svenske transportmyndigheter har foreslått at overhengende kabler først skal installeres langs en 12-kilometers strekning av veien mellom Pajala og Svappavaara for å skaffe erfaring til videre utvikling.
 

logoPåmelding til nyhetsbrev:
toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   fb Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
pix pix
pix
 
logoPåmelding til nyhetsbrev:
Fritekstsøk:
pix pix
 
   
 
   
1225 brukte yrkesbiler til salgs
Lastebil Lett lastebil Varebil Kombi.bil Buss Minibuss
Årsmodell Fra: Til: 178 LASTEBILER TIL SALGS