-
Solaris Norge A/S:
Mekaniker til tungbil, buss søkes
-
Flex1One AS:
Driftsansvarlig
-
Team Verksted AS:
Mekaniker Steinkjer
-
RG Mobility AS:
Key account Manager
-
Hyundai Motor Norway:
Regional Sales Consultant
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Møller Bil Skadesenter Alnabru:
Bilskadereparatør
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Salgssjef Volvo Car Ryen
-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Autoringen Oslo AS:
Takstmann
-
Motor Forum AS, Oslo:
Teamleder Verksted
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Nybilselger
-
Andresen Karosseri AS:
Biloppretter
-
Bilhuset Viken AS:
Teknisk Leder
-
Bilco Hønefoss AS:
Mekaniker
-
Hyundai Motor Norway:
Service Enigneer
-
Auto-Benz AS:
Bilmekaniker
-
Gumpens Auto Grenland:
Daglig leder
-
Gumpens Auto Grenland:
Biloppretter
-
Berg Auto AS:
Team leder / Garanti behandler og Bilmekaniker med fagbrev
-
Tryg:
Salgssjef
-
Tønsberg Autoservice AS:
Bilmekaniker
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist

Startskuddet for MANs eTruck
Det har tatt tid, men nå er serieproduksjonen av MANs elektriske lastebiler offisielt i gang.
MANs toppsjef Alexander Vlaskamp og produksjonsdirektør Michael Kobriger markerte oppstarten sammen med EU-parlamentariker Manfred Weber ved fabrikken i München.
Her vil nå både elektriske og diesel-lastebiler produseres parallelt i en fullintegrert miks-produksjon på samme linje.

Har skyndet seg langsomt
Første gang vi så MAN eTruck var faktisk på IAA i Hannover i 2022 (jo da, de har vist elektriske lastebiler en rekke ganger før dette også, men her snakker vi altså om den eTruck som nå skal produseres).
«Skynder seg langsomt», lød tittelen på YrkesBil-artikkelen den gangen.
Den gang sa MAN-sjef Alexander Vlaskamp at serieproduksjon og kundeutlevering av eTruck skulle starte i 2024, noe som angivelig var ett år tidligere enn den opprinnelige planen.
Men 2024 er passert for lengst, så da endte man antakelig opp på den opprinnelige planen likevel.
Uansett, «MANs fremtid starter nå», proklamerte Alexander Vlaskamp da han åpnet serieproduksjonen av eTruck i München i går, mandag 16. juni:
– Starten på serieproduksjonen av våre elektriske lastebiler er historisk. Det markerer et veiskille i MANs historie. Fremtiden for MAN starter akkurat nå. Hele teamet er stolte av å være med på overgangen fra diesel- til elektrisk drift. Med våre svært effektive el-lastebiler blir lokal, utslippsfri godstransport en realitet. Dette er et viktig steg mot målet vårt om å bli CO₂-nøytrale innen 2050. At vi kan produsere både el- og dieselbiler på samme linje gir oss stor fleksibilitet og effektivitet, sa MAN-sjefen.
Med tanke på at produsenten har investert nærmere 400 millioner euro i forskning og utvikling for å kunne tilby sine lastebiler også med batterielektrisk drivlinje, er det ikke rart at det ligger visse forventninger i luften.
– eTruck-serien dekker alt fra renovasjonsbiler til langtransport, med totalvekter fra 12 til 50 tonn. Vi har gjort jobben vår. Innen utgangen av året planlegger vi å levere de første 1000 el-lastebilene. Avhengig av bruk og strømmiks, kan det spare CO₂ tilsvarende utslippene fra en hel småby. Det er en kraftig effekt. Nå må politikken legge til rette for videre utbygging av ladeinfrastruktur og forutsigbare rammer for CO₂-prising, fortsatte Vlaskamp.
Fabrikken hadde også fått prominent besøk til produksjonsstarten. Europaparlamentsmedlem Manfred Weber mener innovasjon og teknologi er nøkkelen til Europas økonomiske suksess og konkurransekraft – og avgjørende for å forene økonomiske og klimamessige mål.
– MAN går foran med sitt el-lastebilkonsept og viser hvordan utslippsfri godstransport kan se ut. Og at denne innovasjonen kommer fra Bayern, gjør meg ekstra stolt, sa Weber.
Diesel og elektrisk på samme linje
Michael Kobriger, produksjons- og logistikkdirektør i MAN, opplyser at de investerer rundt én milliard euro i løpet av dette tiåret for å elektrifisere sine europeiske fabrikker – hovedsakelig i Tyskland.
– Det sender et sterkt signal om industriell satsing i Bayern, hvor vi aktivt former overgangen både i Nürnberg og München, sier Kobriger.
Ved fabrikken i München er transformasjonen nå tydelig. Dagens maksimale kapasitet er rundt 100 lastebiler per dag – uavhengig av drivlinje. Hver lastebil tar omtrent åtte timer å produsere.
– Produksjonen er fleksibel og kan tilpasses etter markedets behov. Bilene bygges i den rekkefølgen kundene bestiller dem. Dette krever store tilpasninger i produksjonslinjene, leveranser og logistikk. For eksempel får dieselbiler tidlig i prosessen montert aksler, drivstofftanker og eksosanlegg – mens el-modellene får batterier og elektronikk under førerhuset, det såkalte «powerpack». Over 5 000 ansatte har fått opplæring i høyvoltteknologi for å forberede dette skiftet, sier Kobriger.
700 el-lastebiler solgt
Før serieproduksjonen startet, hadde MAN produsert og levert rundt 200 elektriske testkjøretøy. Disse har tilbakelagt rundt to millioner kilometer på europeiske veier – med dagsetapper på opptil 850 kilometer og et gjennomsnittsforbruk på kun 97 kWh per 100 km.
MAN opplyser at de totalt har fått rundt 700 bestillinger på elektriske lastebiler per i dag. Et noe lavere tall enn de ga oss for et snaut år siden, som riktig nok også gjaldt forespørsler:
– Vi har i dag cirka 2.000 bestillingsforespørsler og bestillinger mottatt for vår nye eTruck. Det inkluderer en større bestilling fra Frankrike på 100 kjøretøy, sa Manuel Hiermeyer, Head of Corporate Communication i MAN, til YrkesBil i juli 2024.
Spesielt populær skal angivelig utgaven Ultra-Lowliner være. Med en tilhengerkoblingshøyde på kun 950 mm muliggjør denne elektrisk transport med opptil tre meters innvendig lastehøyde – ideelt for eksempel for bilindustrien.
Denne modellen er allerede i bruk i Wolfsburg og Bayern.
Egen batteriproduksjon
MANs svenske konsernsøster, Scania, var tidligere ut emed elektriske lastebiler i serieproduksjon, men de har som kjent hatt store utfordringer med leveranse.
Dette skyldes i all hovedsak problemer hos batterileverandøren, svenske Northvolt - som nylig la inn årene. Scania har nå tegnet avtale med kinesiske Catl om leveranse av batterier.
Heldigvis, kanskje, for MAN er batterier åpenbart ikke et "fellesprosjekt" i Traton-familien.
MAN bygger nemlig sine egne pakker ved sitt Batteriewerk i Nürnberg, der produksjonen er i gang.
Standardversjonen gir opptil 534 kWh brutto kapasitet, noe som gir inntil 500 km rekkevidde uten lading. Med en ekstra syvende batteripakke kan rekkevidden økes til hele 740 km.
Mål: CO₂-nøytral innen 2050
I likhet med mange andre selskaper har MAN Truck & Bus som mål å være CO₂-nøytrale innen 2050.
Elektrifiseringen av kjøretøyflåten er avgjørende, siden rundt 95 prosent av selskapets totale utslipp kommer fra kjøretøy i drift. El-lastebilene er også nøkkelen til å møte EUs CO₂-krav.
Allerede i 2025 er målet å levere over 1000 eTrucks til kunder.
Sammenlignet med 1000 diesel-lastebiler som kjører 120 000 km årlig og bruker 24 liter per 100 km, kan man med el-drift og 100 % fornybar strøm spare opp mot 80 000 tonn CO₂ på ett år – omtrent det samme som en liten tysk by slipper ut i løpet av et år - ifølge MANs egne beregninger.
Men det er ikke bare egne mål og ambisjoner som ligger bak elsatsningen.
Mest av alt gjør de det for å tilfredsstille EUs strenge utslippskrav:
Utslippene fra busser, lastebiler og annen tungtransport skal ned 45 prosent i 2030, 65 prosent i 2035 og 90 prosent i 2040.
Bilprodusentenes takorganisasjon, ACEA, har beskrevet EUs politikk som «verdens mest ambisiøse», og fastslått at målene bare vil bli nådd hvis myndighetene matcher dem med en rask utrulling av minst 50.000 lastebil-egnede offentlige ladepunkter innen 2030.
LES OGSÅ:
-
Han skal lede MAN-verkstedet i Bergen
-
Hydrogen: Fremtid eller flop?
-
Tror på elektrisk gjennombrudd
-
– Vi forventer at eTGE vil bli tilgjengelig i Norge i løpet av 2-3 år
-
Tungt for tunge tyskere
-
Forventer lengre leasingperioder for elektriske lastebiler
-
Serieproduksjonen starter i 2025 - men her får vi prøve MANs nye eTruck på norsk vei
-
Første lastebiltest fra Euro NCAP: Her er resultatene
-
Scania øker forspranget
-
Blir MAN-forhandler i Kristiansand