Assisterende sjefsingeniør Tomas Björnelund (t.v.) og produktsjef Ayyoob Zarmehri i Scania kjenner nye Super 11 ned i minste detalj, og tok oss med på et dypdykk ned i konstruksjonen.

Twin cam og balanseaksler: 

Ny femmer fra Scania

SÖDERTÄLJE: Et par år etter Super 13 har Scania kommet med en forkortet versjon. De har simpelthen amputert en sylinder, og vipps – her er Super 11!

Da Magnus Henriksen, den gang Scanias konstruksjonssjef for rekkemotorer, presenterte Super 13 på høsten 2021 ble det også litt forsiktig snakk om at dette var CBE1-motoren.

Common Base Engine nummer 1 – med andre ord et fellesprosjekt for Traton.

Etter det dukket motoren opp hos Navistar (International heter de nå) i august 2022 som S13. «Vår siste nye forbrenningsmotor», sa de da og føyde diskret til at Scania hadde vært en veldig god lærer.

Motoren er selvfølgelig utviklet med tanke på blant annet Environmental Protection Agency (EPA) sine nye 2027-begrensninger for drivhusgass. Litt mer overraskende var det at International hadde utviklet sin helt egne transmisjon, T14, til den nye motoren.

Den ser vi ingen spor av hos Scania, og da MAN presenterte sin D30 (også 13-literen, men oppkalt etter boringen som er på 130 mm.) i februar i år var det heller ikke noen nyutviklet girkasse med i bildet.

Scania demonstrerte også de nye Super 11-motorene for oss på sin egen demobane tilknyttet fabrikken i Södertälje.

Lang utvikling

Historien er kjapt fortalt at Scania begynte å tenke på en ny motorgenerasjon i 2012. 

I 2013 ble Traton (selskapet het Volkswagen Truck & Bus GmbH frem til 2018) grunnlagt med Scania og MAN som de sterkeste medlemmene, og allerede i 2014 begynte man å se på mulighetene for samarbeid – som var det opprinnelige formålet med Traton.

Magnus Henriksen og hans 120 ingeniører la arbeidet til side, inviterte MAN til bordet, mye skepsis måtte overvinnes, men fra 2015 ble MANs motormann, Florian Kraft et fast inventar hos Scania.

Da vi møtte Super 11 i Södertälje nylig, var det produktsjef Ayyoob Zarmehri og assisterende sjefsingeniør Tomas Björnelund, som tok oss gjennom nykonstruksjonen.

Tomas Björnelund er teknisk prosjektleder for den nye motoren.

Traton-prosjekt?

Igjen hørtes det ut som det var en ren Scania-forestilling - på flere spørsmål om det fantes felles komponenter i de tre tretten-literne til Traton-merkene var det umulig å få et eneste svar («det er flere felles komponenter mellom vår 13 og 11 liter, enn mellom vår og MANs 13», sa Björnelund), og i hvilken grad vi nå sto og så på CBE2 ble vi heller ikke klokere på.

Nå er selvfølgelig disse innenrikspolitiske hikkene uinteressante for kundene og brukerne, bortsett fra at det er aldri galt med en stor erfaringsbase og store produksjonsserier.

Det som først og fremst er interessant med Super 11 er helt uavhengig av MAN eller Navistar.

- Vi har jobbet med disse motorene i 7 år, fortalte Björnelund, - og planla den femsylindrede hele veien, parallelt med sekseren.

Motorene går om hverandre på produksjonsbåndet, noen av stasjonene er tomme når det kommer en femmer, og 85 % av delene i Super 11 er identiske med deler i Super 13.

Mange nye finesser

Men det er ikke bare å kutte vekk den ene sylinderen og se fornøyd på at vekten viser 85 kg. mindre enn da de veide sekseren.

Helt fra Lancia hadde en 7-liters dieselfemmer i sin 3Ro fra 1938 til lenge etter krigen, og Mercedes pionerte diesel-femmere for personbiler fra 1974, har det vært åpenbart at denne motortypen hadde vibrasjoner som måtte temmes.

I Scanias Super 11 er det gjort ved hjelp av to balanseaksler som egentlig også produserer ubalanse, men med motsatt fase.

Men det stopper ikke der. 

En spesiell Scania-finesse er det de kaller Advanced Fuel Skewing (AFS) som ganske enkelt betyr at de serverer sylindrene forskjellig mengder drivstoff slik at forskjellen i forbrenningstrykk i rekken også er med på å jevne ut ubalanse.

I denne motoren har de også introdusert noe de kaller cam phaser, en drift av de overliggende kamakslene som tillater variable ventiltider og som også gir en helt annerledes motorbrems som gjør at svært mange brukere, sier Scania, nå vil kunne klare seg uten retarder.

Høy effektivitet

Resultatet er i hvert fall, ifølge dem som er gode nok til å bedømme slikt, en meget komfortabel motor. Lettkjørt og god motorbrems og overbevisende dreiemoment langt nede.

Og ifølge fabrikken, med et forbruk inntil 7 % lavere enn ni-literen og 30 % lenger vedlikeholdsintervall.

Med til forbruksverdiene hører også enda en ny finesse som de kaller turbodosing. Det betyr at AdBlue først ledes inn i en roterende beholder der den fordamper så effektivt at mindre mengde enn vanlig kan doseres inn i brennstoffet.

Motoren leveres i versjoner med 350, 390 eller 430 hk, og fabrikken har en lang liste biltyper den foreslår motoren kan brukes til.

MAN påsto at deres nye motor hadde en termisk effektivitet på mer enn 50 %. Björnelund bekreftet at det hadde Scania-versjonen også. (For bensinmotorer forsvinner fremdeles mer enn 60 % til varme og ellers ingen nytte.)

Traton tar tak

Vi kommer sikkert til å lære mer om Super 11 når dem-biler blir tilgjengelige, dessuten kommer vi garantert til å høre mer om Traton på en god måte.

Noen dager etter Södertälje-turen, fremdeles frustrert over at det ikke går an få noen klare meldinger om samarbeid eller ikke hos Traton, detter det inn en melding som forteller at fra 1. juli vil forskning- og utviklingskreftene hos de fire medlemmene bli samlet under en stor R&D paraply.

Det betyr 9.000 ansatte fra forskjellige selskaper, med forskjellige lojaliteter og forskjellige interesser og bakgrunner og kulturer, skal forenes til noen som ikke bare går i samme retning, men som også skal gjøre det i takt.

Niklas Klingenberg, Scania-mann, heldigvis, teknisk sjef der til mai i fjor, skal lede denne innsatsen med base hjemme i Södertälje.

Han skriver allerede på Linkedin om hvordan dette vil bli et stort skritt fremover for TMS, Traton Modular System.

Sommeren 2021 fikk Scania en ny sjef. Christian Levin ble president og CEO for konsernet. Det tok bare et halvt år så ble han også sjef for et Traton som egentlig var ganske utydelig i landskapet.

Med dette siste grepet tyder ting på at han styrer det i riktig retning. Og kanskje, når vi får vite hele historien, vil det vise seg at de nye Super-motorene er det første skrittet i retning av et nødvendig fellesskap.

Som Florian Kraft sa, da han gjorde litt mer svenske av seg: - Du kan ikke ha base i Nürnberg, ha tett kontakt med Södertälje og rapportere til sjefene i München hvis du vil få noe gjort.

Legg til Lisle (International) og Resende (Volkswagen i Brasil) så får du et inntrykk av det store riket som nå skal samles.

Powered by Labrador CMS