Nikola mot Tesla

Nikola, som har vist oss prototyper på futuristiske elektriske lastebiler, saksøker Tesla som de påstår har misbrukt Nikola-patenter. 2 milliarder dollar krever de.

Publisert
Nikola VS Tesla
DØM SELV: Tesla Semi til venstre og Nikola One til høyre. Foto: Tesla og Nikola

Det dreier seg om designpatenter – ikke tekniske. Og slike er ofte meget vanskeligere å slåss om.

Nikola hevder at Tesla har rappet blant annet deres fremre støtfangerutforming, frontruten, plasseringen av dørene på hytta og aerodynamiske elementer som for eksempel har medført at de to bilene har samme luftmotstandskoeffisient.

Men de føyer også til at en HR-person fra Tesla forsøkte å rekruttere Nikolas sjefingeniør like etter at Nikola hadde vist sin første hydrogentruck, og at Tesla allerede da kjente til en del av Nikolas unike design-elementer.

Nikola ble startet i 2014 og de viste sine to første biler, en offroader og en hydrogen-elektrisk trekkvogn i mai 2016. Etter det har de vist enda en semi. Og lagt frem plane rom en stor fabrikk i Arizona.

LES OGSÅ: Nikola-sjefen vil bygge lastebilfabrikk i Norge

De påstår i dokumentene de har presentert for retten i den nye hjemme-staten sin, Arizona, at allerede da spionbiler av den kommende Tesla-trucken begynte å flagre over Internett i fjor høst kunne de se at her var det snakk om misbruk av Nikolas patenter.

De skrev til Tesla den 7. november og ba dem utsette avdukingen, inntil man hadde sett nærmere på de mulige problemene. Men Tesla svarte aldri, sier Nikola-dokumentene – og Teslaen ble vist for første gang en ukes tid etterpå.

Grunnen til at de søker såpass stor erstatning er at Nikola påstår at «Teslaen skaper forvirring i markedet og gjør det vanskeligere for Nikola å trekke til seg investorer og partnere».

LES OGSÅ: Norske Nel skal levere hydrogenstasjoner til Nikola i USA

Det er ikke første gang Nikola har utfordret Tesla, og dette er heller ikke første gang de kommer med noen spark mot dem.

Nå forteller de for eksempel at de har forhåndsordre verdt 8 milliarder dollar, men at ikke en cent av depositumet som er betalt inn vil gå til driften. «Alt vil kunne bli refundert 100 prosent».

LES OGSÅ: Asko kjøper 10 Tesla Semi

Et åpenbart hint til Tesla som har nesten 1 milliard dollar i kunde-deposita for den nye 3 Modellen.

Til fagorganet «The Verge» sier Tesla at det ikke finnes antydning av grunnlag for disse påstandene», mens Nikola ikke kommenterer saken fordi den nå ligger i retten.

Powered by Labrador CMS