AUTOMESSEN: Du finner nok ikke et bredere utvalg av tungt verkstedutstyr samlet på ett brett i Norge, enn under Automessen i Lillestrøm denne uken. Blant annet en Hydrolift S2 fra Blitz som Würth skal stille ut.

Klare for tunge løft på Automessen

Utstyrsleverandørene til tungbilverksteder står klare med løftesystemer, diagnoseutstyr, kjettinger, lys og bremseprøvere på Automessen 28. september til 1. oktober.

På den store standen for tungt verkstedutstyr i «tungbilhallen» (hall B) vil Rodin & Co., Würth og ProMeister vise frem det nyeste og mest avanserte tungbilverkstedsutstyret de kan tilby.

Men også i de andre utstillingshallene vil det være tungbilrelaterte produkter og tjenester å fordype seg i. Blant annet hos Preqas.

YrkesBil har tatt en prat med noen sentrale aktører om hva som skal stå i rampelyset under messen.

Kompaktgrav

Hos Rodin & Co. kan produkt- og salgssjef Torfinn Anderson friste med en utstillingsmodell av selskapets kompaktgrav BM65 fra danske BM Autoteknik AS.

SMART: Rodin & Co. skal vise frem minigraven BM65 fra danske BM Autoteknik AS. En ferdig, prefabrikkert løsning som tar liten plass, er enkel å plassere i eksisterende bygg og enda enklere å plassere utendørs – da med hydraulisk aluminiumslokk. Foto: Rodin
SMART: Rodin & Co. skal vise frem minigraven BM65 fra danske BM Autoteknik AS. En ferdig, prefabrikkert løsning som tar liten plass, er enkel å plassere i eksisterende bygg og enda enklere å plassere utendørs – da med hydraulisk aluminiumslokk. Foto: Rodin
VIKTIG FORRETNINGSOMRÅDE: Produkt- og salgssjef Torfinn Anderson i Rodin & Co. er tydelig på at tungbilmarkedet er et viktig satsningsområde for selskapet. Foto: Rodin
VAREBIL-VENNLIG: Yrkesbiler er ikke bare tungt. Rodin skal også demonstrere en slik HF 3S fem-tonns tosøylet løftebukk fra tyske Nussbaum, med fire ledd-armer, som skapt for varebiler. Foto: Rodin

Dette er en inspeksjonsgrav med bremsetester, slitasjetester og traversjekk, som kan være et alternativ for verksteder som ikke har grav eller kjørebaneløfter, noe som er et krav for verksteder som skal utføre PKK.

Komptaktgraven kan installeres ute og inne, nytt eller gammelt bygg. Den legger beslag på beskjedne 10 kvadratmeter av gulvarealet.

– Utstillingsmodellen av minigraven er delt i to, slik at de som vil skal få et bedre bilde av hvordan dette fungerer, sier Anderson til YrkesBil.

Av annet tungbilutstyr vil Rodin selvsagt ha med både kjettinger fra Tryg, og en mobil løftesøyle fra italienske Ravaglioli. Noe nytt på ekstralys-fronten kan du også forvente.

– Dessuten har vi noe som er spesielt aktuelt for lette yrkesbiler og varebiler: En fem-tonns tosøylet løftebukk fra tyske Nussbaum, med fire ledd-armer, samt hjulgafler som kan leveres som tillleggsutstyr. Denne løsningen er vi ganske alene om på markedet, sier Anderson.

Tilbyr det meste

Würth kan naturligvis tilby det meste av tungbilverkstedutstyr, men får ikke vist frem hele spekteret på Nova Spektrum.

– På Automessen skal vi ha med mobile løftesøyler fra Blitz og en girkasseløfter eller gravjekk fra Blitz, sier Olav Olden til YrkesBil. Han er produktsjef for Würth Verkstedutstyr.

– Vi kan elles levere alt til et lastebilverksted: Eksosavtrekk, oljeutstyr, alle typer løftere, verkstedgraver, AC service maskiner, dekkmaskiner og slitasjetester (Cross check) og mye annet.

– Vi har ingen spesielle nyheter eller konsepter akkurat i øyeblikket, men et krav som slår inn fra mai 2023 er at dispensasjonen på godkjent slitasjetester går ut. Det betyr at alle verksteder som utfører PKK på kjøretøy over 3.500 kilo må ha godkjent slitasjetester, sier Olden.

MANGE SØYLER: Hos Wist last og Buss AS i Trondheim trengs åtte søyler for å løfte en av de dobbeltleddede Metrobussene. Dette verkstedet har utstyr for å løfte tre slike kjøretøy, altså 24 søyler – levert av Würth. Foto: Würth
MANGE SØYLER: Hos Wist last og Buss AS i Trondheim trengs åtte søyler for å løfte en av de dobbeltleddede Metrobussene. Dette verkstedet har utstyr for å løfte tre slike kjøretøy, altså 24 søyler – levert av Würth. Foto: Würth
LØFTER TUNGT: Würth tar blant annet med en Hydrolift S2 fra Blitz til Automessen. Foto: Würth

Ser vekstpotensial

Tungbilmarkedet er viktig også for Preqas, men de har ambisjoner om å øke omsetningen innen dette forretningsområdet.

– Her har vi et vesentlig vekstpotensial som vi ønsker å ta grep om. Mange av merkevarene vi representerer har vært og er naturlige for tungbilsektoren tradisjonelt, så den posisjonen vil vi ta tilbake, sier Tor Even Bustnes, leder i Preqas, til YrkesBil.

Under Automessen satser de på å vise frem løftesystemer for tunge kjøretøy, der de er leverandør for AutopStenhoj som er en kjent aktør i det norske markedet.

– Ellers vil vi ha med dekkomlegger, balansemaskin og annet dekkutstyr. Vi vil også vise frem lakkeringskabiner, der vi fører produkter fra Blowtherm som er store på alt som har med dette å gjøre. Diagnose vil også være noe av det vi fokuserer på rettet mot tungbilmarkedet, og her er det snakk om utstyr fra Bosch og Autel, forteller Bustnes.

Powered by Labrador CMS