En tøff 480 TurboStar utstilt ved Ivecos representasjonsanlegg i Torino, sammen med en ny S-Way 480.

40 år med TurboStar

Iveco feirer en av sine mer ikoniske modellvarianter.

TurboStar ble introdusert første gang i 1984. Med usynkronisert girkasse og 420 hesters V8-motor i de kraftigste variantene - og en del utstyr som på den tiden ikke var helt vanlig - vakte modellen interesse blant lastebilentusiaster. 

Kjell-Ove Trommedalen, som har nesten 40 års erfaring fra sin tid i Iveco, og over 50 års erfaring fra bilbransjen, husker godt lanseringen i Norge.

- Med motoralternativer på 330 hestekrefter og en kraftig V8 på 420 hestekrefter, var TurboStar en imponerende innovasjon. 17-liters motoren overgikk alt som hadde vært før, sier Trommedalen.

I Norge ble modellen introdusert med karavaner landet rundt.

TurboStar kom med to alternativer for girkasse. Den første var en 16-trinns synkronisert og den andre var en 13-trinns usynkronisert, amerikansk girkasse. 

- Den usynkroniserte 13-trinns girkassen var en utfordring for mange, men for de som mestret den, var den en glede å bruke. Du trengte ikke å bruke clutch når du skiftet gir, du hadde turtallet i øret og følte når det var riktig tidspunkt å skifte, forteller Trommedalen. 

Norskregistrert TurboStar.

- Dette gjorde kjøringen mye mer effektiv, spesielt i lange og krevende bakker. Du fikk en sømløs overgang når du skiftet gir, og det var tydelig å se effektiviteten når man demonstrerte det, utdyper han.

Med moderne design finpusset i vindtunnel, og tidsriktige interiør, mener Trommedalen at TurboStar hevet det italienske merkets image da den ble lansert.

- Inne i bilen var det romslig og komfortabelt. TurboStar ble også berømmet for å være retningsstabil, noe som ga en god kjøreopplevelse, sier han.

En spesialutgave av nye S-Way, i TurboStar-drakt, kommer nå til Skandinavia, opplyser den norske importøren i en pressemelding.
Powered by Labrador CMS