FLEKSIBEL: EZ-Flex-konseptet som Renault har vist tidligere, skal etter all sannsynlighet ligge til grunn for den nye elvarebilen som Renault og Volvo Group skal bygge sammen.

Renault og Volvo utvikler elektrisk varebil sammen

Det nye fransk-svenske samarbeidet skal gi elvarebilbrukerne inntil 30 prosent lavere driftskostnader. Produksjonsstart er satt til 2026.

Samarbeid mellom Volvo og Renault er da ikke noe nytt, tenker du kanskje. Og det er jo riktig. 

De to merkevarene har opp gjennom årene hatt med hverandre å gjøre på flere ulike måter.

Men denne gangen er det altså Renault Group (Renault personbiler og lette nyttekjøretøy) og Volvo Group (som eier blant annet Volvo Trucks, Renault Trucks og Volvo Construction Equipment - men ikke Volvo personbiler, som er et eget selskap) som forener sine krefter på en ny måte.

Dette skal skje gjennom etableringen av et Joint Venture-selskap med oppstart i 2024 (såfremt alle godkjenninger fra myndighetene faller på plass), der konsernene gjennom å spytte inn 300 millioner euro hver får hver sin eierandel på 50 prosent.

De har også fått med seg det franske logistikkselskapet CMA CGM, som har signert et ikke-bindende intensjonsbrev om å bidra med 120 millioner euro inn i det nye selskapet.

Dette blir altså en annen form for konstellasjon, enn det rundt 35 år lange samarbeidet Renault og Renault Trucks/Volvo Trucks har hatt om varebilen Master, og til dels Trafic. Disse har hovedsakelig blitt utviklet og produsert av «Renault lett», med noe utviklingsbistand fra «Renault tung», og distribuert gjennom salgskanalene til både «Renault lett» og «Renault tungbil/Volvo tungbil».  

Skateboard-plattform

Det nye selskapet – som skal operere under en ny og egen identitet hvis navn ennå ikke er kjent – skal produsere en «helt ny fullelektrisk varebilfamilie», basert på en «skateboardplattform» med mulighet for en rekke ulike typer påbygg.

Selv om selskapet skal operere på egenhånd, skal både Volvo og Renault i tillegg til penger bidra med «know how» inn i utviklingsarbeidet. Produksjonen skal ifølge fleetpoint.org foregå ved Renaults fabrikk i Sandouville i Nord-Frankrike.

Selskapene skriver det ikke i pressemeldingen, men plattformen skal etter alle solemerker baseres på den allerede eksisterende EZ-Flex-plattformen, som også har blitt kalt FlexEVan. EZ-Flex viste Renault frem allerede i 2019 – og i årene etterpå har fortsatt å utvikle. De starter altså ikke på bar bakke.

Kjøretøyet skal bygges over en såkalt Software Defined Vehicle-arkitektur, som skal by på en rekke smarte funksjoner for mer effektiv logistikk, som skal gi brukerne av bilene en reduksjon i driftskostnader på inntil 30 prosent sammenlignet med eksisterende modeller, ifølge pressemeldingen.

IKKE HELT NYTT: Renault har jobbet med å utvikle konseptet i flere år allerede. Produktet fra samarbeidet med Volvo vil antakelig ikke se akkurat slik ut når produksjonen starter i 2026, men mye av grunnmuren og filosofien vil nok komme herfra.

Arkitekturen skal også sørge for at kjøretøyet gjennom hele livssyklusen skal holdes oppdatert med den nyeste teknologien tilgjengelig. Selve kjøretøyet lover de skal tilby smarte løsninger for urban mobilitet, med høy grad av skreddersøm-muligheter og 800 volt batteriarkitektur. Batterikapasiteten kan tilpasses ulike behov.

Mercedes ville ikke

Ifølge Reuters har Renault forsøkt å få med seg Mercedes-Benz på denne utviklingen, siden de allerede har et tett samarbeid om varebilene Kangoo/Citan.

Men i juni i år ble det kjent at Mercedes-Benz hadde takket nei til franskmennene om å bli med på FlexEvan-prosjektet, fordi de heller vil satse fullt og helt på sin egen elvarebilplattform VAN.EA.

Dermed fridde Renault til en annen gammel kjenning, i Sverige, og fikk ja fra Volvo Group.

– Vi er glade for å ta enda et steg i vår reise mot bærekraftige transportløsninger gjennom den planlagte etableringen av et nytt selskap. Volvo Group er opptatt av å fortsette å tilby sine kunder komplette transportløsninger som hjelper dem å dekarbonisere verdikjedene sine. Vi ser en økende etterspørsel etter ren, effektiv og trygg bytransport. Partnerskap og samarbeid er nøkkelen til dette, uttaler Martin Lundstedt, toppsjef i Volvo Group.

Luca de Meo, toppsjef i Renault Group, forteller på sin side at han er stolte over å ta fatt på denne reisen med Volvo Group.

– Med en ledende lastebilprodusent som er ekspert på skreddersydde løsninger, en ekspert på elektriske kjøretøy og lette nyttekjøretøy, samt en logistikkaktør som kjenner de globale forsyningskjedene, er alle ingredienser på plass for at det nye selskapet skal lykkes, uttaler han.

Powered by Labrador CMS