BY-VAREBIL: Nye eCitan har et kompakt ytre som passer godt inn i trange bygater, samtidig lover produsenten at romsligheten på innsiden er ivaretatt.

Nå blir også Mercedes' minste elektrisk

Markedsintroduksjonen av eCitan har tatt noe lenger tid enn det som ble forespeilet. Men nå er salget i gang, og her er prisene.

De første eksemplarene forventes på norske veier mot slutten av sommeren.

Det er litt senere enn det som ble antydet da YrkesBil skrev om bilen i august 2021, hvor andre halvår i 2022 ble oppgitt som leveringstidspunkt for elversjonen.

- Med nye eCitan tilføyes ytterligere et elektrisk alternativ til Mercedes-Benz Nyttekjøretøy sin elektriske modellrekke der eVito og EQV allerede er på plass, i tillegg til den kommende nye eSprinter, sier Per Ragnar Johansen, salgsdirektør for Mercedes-Benz Nyttekjøretøy, hos Bertel O. Steen.

Kompakt, men romslig

Når det er sagt er det også verdt å minne om at Citan oppsto som et samarbeid mellom Mercedes-Benz og Renault, der førstnevnte fikk bruke sistnevntes modell Kangoo som utgangspunkt.

Fremdeles er Citan i bunn og grunn samme bil som Kangoo, teknisk sett, men tyskerne foretar noen justeringer og skaper sin egen variant av den franske originalen som naturligvis kom i ny utgave først. Siden har også Nissan Townstar blitt bygget over samme lest.

eCitan har kompakte utvendige dimensjoner, men tilbyr allikevel godt med plass og en relativt høy lastekapasitet.

Skyvedørene åpner bredt, og har en lasteterskelhøyde på 57 centimeter. Topphengslet bakluke er standard, men bilen kan også bestilles med doble bakdører som kan låses i en 90-graders posisjon og svinges til siden med opptil 180 grader.

eCitan leveres i to forskjellige lengder, der A2 er den lengste utgaven. Den kompakte versjonen har en lasteromslengde på 1,8 meter, mens den lange versjonen har en lengde på 2,23 meter. Tilhengerfeste som kan trekke opptil 1.450 kg er tilgjengelig som ekstrautstyr på begge utgavene.

Nye Mercedes-Benz eCitan. Alle foto: Mercedes-Benz
Nye Mercedes-Benz eCitan. Alle foto: Mercedes-Benz
Nye Mercedes-Benz eCitan. Alle foto: Mercedes-Benz

Standardutstyr

I Norge har eCitan blant annet dørhåndtak i bilens farge, LED-belysning innvendig, høydejusterbart førersete, Thermotronic automatisk klimaanlegg og ryggekamera som standard.

Akkurat som sitt større søsken Sprinter, og personbilmodellene fra Mercedes-Benz, har nye eCitan MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainmentsystem. Systemet inkluderer stemmestyringsassistenten «Hei, Mercedes» og smarttelefonintegrasjon med Apple CarPlay eller Android Auto. I forbindelse med MBUX har kundene tilgang til tjenester som Live Traffic Information.

Opptil 284 kilometer

Elmotoren har makseffekt på 90 kW (122 hk), og driver forhjulene med maks dreiemomentet på 245 newtonmeter.

Litium-ion-batteriet har en anvendbar kapasitet på 45 kWh, og er plassert foran bakakselen, hvor det også er beskyttet under en eventuell kollisjon.

Lading kan foregå med vekselstrøm (AC) med en effekt på opptil 22 kW, mens på hurtigladestasjoner med likestrøm (DC) er makseffekten opptil 80 kW, avhengig av ladestatus (SoC) og temperatur på høyspenningsbatteriet.

Fra 10 til 80 prosent skal dermed ta rundt 38 minutter. Ladekontakten er plassert foran.

For sikkerhets skyld

Flere sikkerhetssystemer er standard og omfatter blant annet Attention assist, Crosswind Assist og Hill Start Assist.

I kjøreassistentpakken (tilleggsutstyr) er Distronic adaptiv cruise control og Active Steering Assist inkludert. I kombinasjon med tilhengerfeste (tilleggsutstyr) kan tilhengerstabilisering bestilles.

Varebilen er utstyrt som standard med seks kollisjonsputer.

Lyse utsikter

Nye LED High Performance-lykter er standard, og skal gi en bredere lysfordeling, i tillegg til en farge på lyset som ligner på dagslys. Lyktene kan også kombineres med fjernlysassistent.

Med et kamera installert bak frontruten overvåker systemet kontinuerlig trafikken, og fra en hastighet på 40 km/t regulerer det lysfordelingen på best mulig måte. Hvis systemet oppdager møtende kjøretøy, eller kjøretøy som ligger foran, dimmer det automatisk lysene.

Ja, og så var det prisene. De starter på kr. 437.900,- for eCitan A1 og 457.900,- for eCitan A2.

Så må vi gjøre oppmerksom på at alt du har lest over her om den nye modellen er basert på det importør og produsent - ikke helt objektivt - forteller oss.

YrkesBil skal selvsagt prøvekjøre bilen når det blir mulig, og fortelle om vår opplevelse.

Tekniske data

Mål og vekt:

eCitan A1 eCitan A2
Lengde / bredde / høyde4.498 / 1.859 / 1.819 mm4.922 / 1.859 / 1.830 mm
Akselavstand2.716 mm3.100 mm
Lastevolum2,9 m33,62 m3
Nyttelast532 – 544 kg710 – 722 kg
Totalvekt2.220 – 2.240 kg2.480 – 2500 kg
Taklast80 kg med takstativ80 kg med takstativ
Tilhengervekt1.450 kg1.450 kg

Motor og batteri:

MotorElektrisk motor
DrivlinjeForhjulstrekk
Effekt122 hk
Dreiemoment245 Nm
Toppfart132 km/t
Batterikapasitet (anvendbar)45 kWh
Rekkevidde (WLTP)284 km
Kombinert forbruk (WLTP)18,96 kWh/100 km
Kombinert CO2-utslipp (WLTP)0 g/km

Powered by Labrador CMS