Flåteansvarlig Ole Jørgen Widerøe (t.v.), driftssjef Filip Eijerstam Iversen, eier og forretningsutvikler Svein Busch Iversen sammen med Olav Dårflot og Espen Fremstad fra Scania gleder seg over første av Oslobuss sin nye Scania turbusser på gass.

- Vi har alltid likt å være først

Oslobuss har fått levert den første av fire nye Scania turbusser med flytende biogass (LBG) som drivstoff. Med disse bussene vil Oslobuss smykke seg med tittelen «utslippsfrie».

Oslobuss har vært langt fremme i skoene når det gjelder å ta i bruk nye løsninger tidligere også, de. 

Blant annet husker vi den første batterielektriske turbussen deres for fire år siden. Planene om nytt bussdepot med en rekke ladestasjoner likeså.

Denne gangen er det altså nye turbusser som kjører på flytende biogass som er i vinden. 

- Vi har alltid likt å være først, sier Svein Busch Iversen, gründer, eier og nå forretningsutvikler i Oslobuss.

Først i Norge

De nye turbussene fra Scania er bygget hos Irizar i Spania. 

Bussene er de første som leveres i Norge med Scanias 13-liters gassmotor (OC13) med 410 hestekrefter og flytende biogass som drivstoff. Denne kombinasjonen hevder importøren gir «høy komfort, stor kraft og lang rekkevidde, samtidig som den er utslippsfri». 

Bussene de nå får levert, er 14 meter lange med 57 passasjerseter i tillegg til sjåfør og guide.

Leverings-utfordringer

Målet til Oslobuss er å bli utslippsfrie i år. Med de nye gassbussene fra Scania vil de nå den målsetningen. Planen var å være utslippsfrie fra nyttår, men leveringsutfordringer på de nye gassbussene gjorde at planen måtte forskyves litt.

Oslobuss sin flåte spenner fra 16 seters minibusser og opp til de nye store Scania-bussene med 57 seter. Etter at alle de fire gassbussene er tatt i bruk, vil de ha fire biogassbusser, mens de resterende 18 er batterielektriske.

- Disse bussene bruker ikke engang diesel til Webasto-en. Vi utfordret fabrikken og har fått også tilleggsvarmerne med biogass. Det var viktig for oss, sier Busch Iversen.

Lang rekkevidde

De nye gassbussene med flytende biogass har en rekkevidde på om lag 1000 kilometer. Gasstanken på 730 liter er plassert under bussen på førersiden.

Oslobuss startet opp i 2002 med én buss, og i 2012 fikk de sin første Scania touring. En periode kjørte selskapet kun busser fra Scania. Oslobuss har også vært den største enkeltkunden på touringbusser fra Scania i Norge.

De nye 14 meter lange bussene er bygget med universell utforming. Det betyr egen rullestolheis montert over drivakslingen i tillegg til tilpassede innfestinger inne i bussen for rullestol. Disse kan brukes ved å fjerne en stolrekke som sitter på hurtigfester.

Powered by Labrador CMS