klimarådgiver Bergljot Tjønn i Klimaetaten i Oslo
SETTER INN STØTET: - God tilgang til lading er en forutsetning for å nå klimamålene, sier Bergljot Tjønn, rådgiver i Klimaetaten i Oslo.

Kommunen øker støtten: Tar halve regningen for å få flere til å velge elektrisk

Oslo kommune øker satsene og dekker nå inntil halve regningen for bedrifter som vil kjøpe og installere ladere for elbil, elvarebil og el-taxi i 2024.

Bakgrunnen for at Oslo kommune nå sponser halve regningen for den som vil installere lader i 2024, er selvsagt at de har mål om å få ned utslippene fra veitransporten, som er den største utslippskilden i hovedstaden. 

Det begynner å haste, dersom myndighetene skal nå de klimamålene som er satt, og da må personbiler, taxier og varebiler bli såkalt utslippsfrie.

– Utslippskutt kommer ikke av seg selv. Skal vi lykkes med grønn omstilling, må alle trekke i samme retning. Nå gjør vi det enklere for innbyggerne å være med på spleiselaget, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i en pressemelding.

ENKELT: – Når kommunen nå tar halvparten av regningen for ladeinfrastruktur for borettslag, sameier og bedrifter, håper vi at enda flere vil bytte til elbil. Det skal være enkelt å ta grønne valg, sier byråd Marit Vea (V).
ENKELT: – Når kommunen nå tar halvparten av regningen for ladeinfrastruktur for borettslag, sameier og bedrifter, håper vi at enda flere vil bytte til elbil. Det skal være enkelt å ta grønne valg, sier byråd Marit Vea (V).

Fra 20 til 50 prosent

I 2024 øker Oslo kommune støttesatsen til 50 prosent for bedrifter som installerer ladere til egne elvarebiler. Det samme gjelder for borettslag og sameier som bygger ladeinfrastruktur til beboerne sine. Her økes støttesatsen fra 20 til 50 prosent.

Kommunen dekker også halve kostnaden for taxisjåfører som installerer elbillader hjemme, og til bedrifter som kjøper hurtigladere til elvarebiler. Alle støttesatsene varer ut året .

– Mange som fortsatt nøler med å gå over til elbil, sier det skyldes mangel på lademuligheter. Nå håper vi så mange som mulig benytter sjansen til å investere i elbilladere i 2024, sier Bergljot Tjønn, rådgiver i Klimaetaten.

Lading en forutsetning

Bakgrunnen for at støttesatsene økes er blant annet framskrivninger som viser at 30 prosent av alle bilene i Oslo fortsatt vil være fossile i 2030 – med mindre det innføres nye, målrettede tiltak. 

En undersøkelse gjennomført av Norconsult på vegne av Klimaetaten viste at manglende tilgang på lading hjemme er det største hinderet for å skifte til elbil blant dagens fossilbilister.

– Ifølge Nasjonal transportplan skal alle nye biler i Norge være utslippsfrie fra 2025. Oslo kommune har et enda mer ambisiøst mål om at absolutt alle biler og varebiler på veiene i kommunen skal være utslippsfrie fra 2030. God tilgang til lading er en forutsetning for å nå disse målene, og er grunnen til at vi vil gi ekstra mye i støtte til lading i 2024, sier Tjønn.

Powered by Labrador CMS